torsdag 3 oktober 2013

likabehandlingsplan!


Likabehandlingsplan för Flodillernsförskola läsåret 2013-2014


Flodillerns förskola består av fem avdelningar. Två småbarnsavdelningar 1-3 år, Humlan och Grodan. Två storbarnsavdelningar 3-5 år, Fiskmåsen och trollsländan, samt en uteavdelning Uttern 1-5 år.

Som huvudman för Flodillerns förskola är Förskoleförvaltningen Malmö Stad.

Vår likabehandlingsplan utgår från de lagar som styr: diskrimineringslagen (208:567) och Skollagen kap 14a samt Lpfö 98/10.

”En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och förankra de värden som vårt samhälle vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan skall hålla levande i arbetet med barnen.” (Lpfö98/10)

”Inget barn skall i förskolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionshinder eller för annan kränkandebehandling.” ( Lpfö98/10)
 
Vår vision
Förskolan skall vila på värdegrundfrågorna och arbetsmetoden är att ha barnet i fokus och utgå från barnets intressen samt att ha en helhetssyn på lärandet. Leken och lusten att lära är vårt viktigaste arbetsredskap.
Likabehandlingsplanen revideras varje år.
Flodillerns förskola tar vi avstånd från alla former av kränkande behandling, diskriminering och trakasserier.
Likabehandlingsplanen skall vara ett levande verktyg i vardagen för att förebygga, upptäcka, utreda, åtgärda, följa upp samt förankra densamma bland personal, barn och föräldrar.
All personal på förskolan ska aktivt arbeta enligt denna likabehandlingsplan.
 
Defintioner
Diskriminering handlar om när förskolan på osakliga grunder behandlar ett barn sämre än andra barn. Diskriminering kan vara antingen direkt eller indirekt.
Med direkt diskriminering menas att ett barn behandlas sämre än andra barn. Men man kan också diskriminera genom att behandla alla lika. Det kallas indirekt diskriminering. Det sker när förskolan tillämpar en bestämmelse eller ett förfaringssätt som verkar vara neutralt, men som i praktiken missgynnar ett barn med ett visst kön, viss etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Trakasserier är en behandling som kränker ett barns värdighet och som har koppling till någon av de skyddade diskrimineringsgrunderna, det vill säga kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, samt ålder.
Både vuxna och barn kan bli utsatta för trakasserier. Både vuxna och barn kan göra sig skyldiga till trakasserier. Det är trakasserier även när ett barn kränks på grund av en förälders funktionsnedsättning, sexuella läggning, med mera.
Med mobbing avses upprepade kränkningar samt att det råder en obalans i makt mellan den som kränker och den som kränks.
Annan kränkande behandling. Med annan kränkande behandling menas ett uppträdande som kränker ett barns värdighet, men som saknar koppling till en diskrimineringsgrund. Både vuxna och barn kan bli utsatta för annan kränkande behandling. Både vuxna och barn kan göra sig skyldiga till annan kränkande behandling.
Etnisk tillhörighet avser att någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung eller hudfärg.
Med funktionshinder menas varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som uppstått till följd av skada eller en sjukdom.
 
Hur då?
 
Kartläggning och nulägesanalys
Flodillerns förskola har siktet inställt på att lyft fram värdegrundsarbetet.  Tanken är, om barnen känner sig trygga är de också mottagliga och nyfikna på att erövra nya kunskaper.
 
Tydliga mål och konkreta åtgärder
En viktig uppgift för vår förskola är att förmedla och förankra respekt för varandra, för de mänskliga rättigheterna, kulturer, funktionshinder, etnisktillhörighet, kön, sexuell läggning, religion eller annan trosuppfattning. Samt ta avstånd från all annan kränkande behandling.
Inget barn ska bli utsatt för mobbing.
 
Avslutningsvis
Ansvarsfördelning
Ytterst ansvarig för att likabehandlingsplanen följs är Malmö Stad. Förskolechefen ansvarar för att ny personal av olika kategorier blir medvetna och insatta i vårt värdegrundsarbete. Varje avdelning ansvarar för att föräldrar och vårdnadshavare tar del av vår likabehandlingsplan.
Uppföljning
En gång per år tas planen upp på en APT för diskussion och genomgång. Den ska också finnas tillgänglig på vår hemsida.
Utvärdering och revidering
I samband med utvärdering av kvalitetsarbetet skall revidering av denna plan upprättas och införas i den samma.


 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar