torsdag 30 oktober 2014

Halloween!

Vi på Grodan har haft fullt upp med att förbereda inför årets Halloween fest imorgon. Festen pågår mellan kl 9-12 och alla barn är såklart välkomna :-)



 
Kom gärna in på avdelningen och titta!

tisdag 28 oktober 2014

Tisdag och halloween-pyssel



Idag har vi gjort en lyckta av en pumpa! Några tyckte den var jättefin och andra tyckte den var lite läskig. 
 
Vi har även gjort spökhänder och annat pyssel. 

torsdag 16 oktober 2014

Dagarna som gått

Hej alla!

Igår hade vi fotografering på Flodillern och det gick jättebra :-)

Under veckan har vi också haft tema sagor där vi läser och pysslar, barnen har till exempel målat varsin Herr Nilsson :-)

Vi har även haft sångstunder då vi sjungit sånger på olika språk. Vissa sånger är lite svåra, andra sånger är lättare att lära. The wheels on the bus goes round and round är en favorit bland barnen!

uppevilan har vi under veckan målat olika flaggor som finns presenterade i barngruppen. Vi lär oss också om de olika kontinentena med fokus på olika djur som lever på olika platser i världen. Extra spännande är det med "farliga" djur så som hajar och huggormen.


 
Idag, torsdag, tänkte vi vara ute och plaska runt i vattenpölarna på gården ;-)
 
MVH GRODAN

tisdag 14 oktober 2014

Glöm inte!!

Glöm inte att det är fotografering imorgon (onsdag 15 okt) Alla bör vara på förskolan kl 09.00 om man vill vara med! 

Tisdag 14 okt

Idag har vi målat Herr Nilsson. Vi använde vattenfärg. Det var inte så lätt att ta lagom med vatten för att färgen skulle bli som man ville. Ibland blev det för lite vatten och svårt att måla med färgen. Och ibland för mycket vatten och alldeles blött på pappret och överallt. Barnen fick själv välja färger.

"Förskolan ska sträva efter att varje barn: utvecklar sin skapande förmåga, ..utvecklar sin förmåga att skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, ...utvecklar sin motorik, kordinationsförmåga och kroppsuppfattning...." 

torsdag 9 oktober 2014

Fotografering

Torsdagen den 15:e okt är det fotografering. Vi kommer att fotograferas utomhus om vädret tillåter, annars blir det inomhus i vårt samlingsrum. Fotograferingen kommer att pågå under hela föriddagen men det är bra om barnen är på plats senast kl 9.00.

MVH Grodan

Bokpåsen

Nu börjar vi dela ut vår bokpåse så att ni kan få ta hem den och läsa böckerna tillsammans :-) I påsen ligger också en liten anteckningsbok och en penna så att ni kan skriva ner små kommentarer :-) Det medföljer också ett schema där vi har skrivit upp datum då bokpåsen ska lämnas tillbaka, vi tänker oss att ni lånar hem den i ca 1 vecka.
/MVH Grodan

föräldrarmötet

Hej! Här kommer en sammanfattning av vad som togs upp på föräldrarmötet i förra veckan. Vi lägger också ut två länkar till skolverket där ni kan läsa mer om den "magiska pennan" samt flerspråkighet.


·         Vi började kvällen med att förskolechef Lars Norlin presenterade sig själv.

·         Tema sagor: inför höstens uppstart tog vi på Flodillern ett gemensamt beslut om att arbeta med språkutveckling. På Grodan valde vi att fördjupa oss i sagor. Utifrån barnens intresse och önskemål valde vi att fördjupa oss i Pippi Långstrump. I arbetet med Pippi arbetar vi ofta i mindre grupper och vi sjunger, skapar, läser, räknar och mycket mer.

·         Natur: Vi på Grodan har införskaffat ett naturbord. På detta bord kan barnen lägga olika föremål som de hittar när vi är ute och leker på gården eller när vi går iväg till olika lekplatser. Tillsammans med barnen uppmärksammar vi deras fynd och samtalar om det de har hittat. Vi tar även in mycket av materialet i skapande aktiviteter.

·         Flerspråkighet: Varje år beslutar Malmö Stad om ett område i läroplanen som alla förskolor i Malmö Stad ska arbeta efter. Detta år är det flerspråkighet som Malmö Stad valt att lyfta fram. På Grodan arbetar vi med flerspråkighet främst genom sånger och musik. Vi använder oss också av ordlistor då vi tillsammans med barnen uppmärksammar att föremål kan heta olika på olika språk och vi räknar på olika språk. Främst använder vi de språk som finns representerade i barngruppen och vi tar gärna hjälp av er föräldrar för att öka på våra ordlistor och samla in fler sånger och musik J Vi på Flodillern kommer också att få en ”magisk penna”, en så kallad pen pal som vi kommer att använda i arbetet med flerspråkiget. Vill ni veta mer om denna penna kan ni läsa om den på denna adress: http://modersmal.skolverket.se/index.php/tips/lastips-for-pedagoger/1446-resurswebbplats-for-penpal

·         Är ni dessutom intresserade av att veta mer om flerspråkighet och den forskning som finns kring ämnet kan följande artiklar vara av intresse: http://modersmal.skolverket.se/index.php/forskning

·         Hur kan en dag på Grodan se ut: Vi äter frukost mellan kl 8-8.30. Barnen på Grodan äter på sin avdelning tillsammans med barnen på Uttern. Vid 9.30 har vi samling. Vi börjar alltid med ett ”upprop” där vi uppmärksammar och får säga god morgon till alla barn som är med på samlingen. Det är viktigt att alla barn får känna sig sedda. Vi uppmärksammar också de barn som inte är närvarande genom att prata en liten stund om de är på semester, sjuka, lediga eller kommer senare. Barnen räknar varandra och vi äter frukt. Efter samlingen har vi olika aktiviteter, vi läser sagor eller sagopåsar, vi sjunger (flerspråkighet) eller har olika skapande aktiviteter. Under dessa stunder delar vi ofta in oss i tre mindre grupper. På så vis kan vi pedagoger anpassa aktiviteter, sagor och sånger efter barnen som finns i respektive grupp. Vi har också miniröris eller går iväg till lekplats. Efter lunch sover de barn som är i behov av det, detta kallar vi för vilan. De äldre barnen som inte längre sover ingår i uppevilan och här arbetar vi med olika aktiviteter och kortare teman. Vid 14.30 är det mellanmål och efter det går vi ofta ut och leker på gården eller så stannar vi inne och har innelek så som pyssel, vi lägger pussel, vi pärlar, ritar och mycket mer.

Med vänlig hälsning Karin, Nanette och Christian.

onsdag 1 oktober 2014

Onsdag!

Idag har vi bakat kanelbullar! Några barn hjälpte till att baka medans några var ute och lekte med  vatten och lera. De som bakade fick först tvätta händerna med tvål och vatten. Sen skulle degen knådas ordentligt.


Degen kändes kall och mjuk. När vi knådat färdigt skulle vi kavla ut den platt och tunn. Vi bredde på smör, socker och kanel. Sen rullade vi den till en lång mask som vi kunde dela till runda bullar. 
Barnen målade på bullarna med ägg och strödde sen pälsocker på. Och sen var det skjuts in i ugnen! Resultatet får ni smaka på föräldramötet imorgon!